добре дошли в моя уеб сайт

Ски бягане

Ски бягането е зимен олимпийски спорт, част от северните дисциплини. Главният ръководен орган на спорта е Международната федерация по ски. Най-големият успех на България в ски бягането е бронзовият медал на Иван Лебанов от Олимпиадата в Лейк Пласид през 1980 г. в дисциплината 30 км класически стил.

История

За родина на ските се счита Норвегия, където ските възникнали като съоръжения за удобно придвижване по сняг.

Първите състезания по ски се провеждат през 1843 г. в Тромсьо, Норвегия.

Ски бягането е в програмата на зимните олимпийски игри от началото им през 1924 г. Състезанията за жени са проведени за първи път на олимпиадата в Осло през 1952 г.

От 1973 се провежда неофициално, а от 1981 година официално ежегодната Световна купа по ски бягане.

Класически

Това е традиционната техника в ски-бягането. Състезателят използва за придвижване силата на оттласкване с един крак и плъзгането върху другия, с което едната ска се приспособява за оттласкване, а другата за плъзгане - (диагонално оттласкване на ските, които остават успоредни една на друга)

Свободен

Свободната техника е разработена през 1970-те години и силно наподобява движенията в скоростното пързаляне с кънки, където състезателят отблъсква на вътрешния кант на ската едновременно напред и в страни под ъгъл от 45 градуса. Обикновено тази техника е по-бърза от класическата

Състезания

Дисциплини

Състезания по ски бягане могат да се провеждат на всякакви дистанции, но на световни първенства и олимпийски игри се провеждат по шест дисциплини за мъже и жени.

При мъжете дисциплините са спринт, отборен спринт, 15 км интервален старт, 30 км двойно преследване, 50 км масов старт и щафета 4 х 10 км.

При жените дисциплините са спринт, отборен спринт, 10 км интервален старт, 15 км двойно преследване, 30 км масов старт и щафета 4 х 5 км.

Спринт

Спринтът се провежда на дистанция от 1 до 1,5 км. Състезанието започва с квалификация като 16-те най-добри участват в четири 1/4-финала с масов старт. Двамата най-добри от всеки 1/4-финал се класират за полуфинала. По същият начин двамата най-добри от полуфиналите се класират за финалния спринт. Така на финала участват четирима състезатели. Победител е първият пресекъл финалната линия.

Отборен спринт

Отборният спринт се провежда на същата дистанция като спринта. Всеки отбор се състои от двама души, които си предават щафетата по три пъти. Общата дистанция е шест дължини. Също като спринтът победителите от полуфиналите се класират за финала, но всяко състезание участват пет отбора (спрямо четири състезателя при индивидуалния спринт).

Интервален старт

При интервалният старт състезателите стартират един след друг, на интервали от 15 до 30 секунди, в зависимост от състезанието. Състезателят с най-малко време на финала е победител.

Двойно преследване

При двойното преследване всички състезатели стартират едновременно и пробягват половината дистанция в класически стил. След това състезателите сменят екипировката и пробягват останалата половина от дистанцията в свободен стил.

Масов старт

При масовия старт всички състезатели стартират едновременно и победител е този, който първи пресече финалната линия.

Щафета

Щафетата е отборно състезание, в което всеки отбор се състои от четирима състезатели. Първите двама тичат в класически стил, последните двама - в свободен. Победител е този отбор, чиито четвърти състезател пресече финалната линия първи.

Известни ски бегачи

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg